הבקבוק הרב-פעמי שלכם רק נראה נקי, מלא רק במים צלולים ורעננים - אבל זה לא אומר שהוא באמת נקי. גם כשהוא משמש רק למים, מומחים מדגישים: חייבים לשטוף אותו בקביעות.
בכל לגימה, בקבוקי שתייה רב-פעמיים נחשפים לחיידקים שמגיעים מהפה, ומהידיים שנוגעות במכסה או בקשית. המבנה שלהם כולל חריצים קטנים ומקומות שקשה להגיע אליהם, והם יכולים להפוך בית גידול מושלם לחיידקים, עובש ומיקרובים נוספים אם לא מנקים אותם.
בקבוק השתייה שלכם אולי נראה תמים, אבל כשהוא לא נקי - הוא עלול להיות צרות צרורות. הצטברות חיידקים ועובש עלולה להוביל לכאבי בטן, גירוי בגרון ולפעמים אפילו להחמיר אלרגיות ואסתמה.
ד"ר חוזימה חמאיסי, רכזת תחום מחלות זיהומיות ומניעת זיהומים בכללית מחוז צפון, מסבירה כי רבים פונים לרופאים ומתארים תסמינים שונים כמו שיעול, אי-נוחות או גירוי בגרון, טעם לוואי בפה, ולעיתים גם כאבי בטן או החמרה באלרגיות. "לפעמים זה אכן קשור לשימוש בבקבוק שתייה רב-פעמי שאינו נקי. חשוב לציין כי לא כל שיעול או כאב גרון נובעים מבקבוק מזוהם, ויש לבצע בירור רפואי מתאים. עם זאת, יש להתייחס גם להשפעת ניקיון הבקבוק על הבריאות שלנו".
אמנם המומחים לא תמיד מסכימים כמה פעמים צריך לנקות בקבוק רב-פעמי ומהי השיטה המושלמת, אבל דבר אחד ברור לכולם: אל תזניחו אותו. גם אם אתם לא מנקים בקביעות ובלי להגיע לשלמות – כל ניקיון טוב משמעותית יותר מלא לנקות בכלל.
3 צפייה בגלריה
בקבוק מים
בקבוק מים
מה באמת קורה בתוך בקבוק השתייה שלכם?
(צילום: Shutterstock)

מצע לחיידקים ולפטריות

לדברי ד"ר חמאיסי, בקבוקי שתייה חייבים בניקוי קבוע, גם כאשר ממלאים אותם רק במים. הסיבה היא שבקבוקים מהווים מצע מצוין למיקרואורגניזמים - לא רק חיידקים, אלא גם פטריות.
"הבקבוק עצמו נחשף לזיהומים שמקורם בפה שלנו בכל לגימה, ובהמשך גם מהידיים שנוגעות בו, במכסה, בקשית או בפייה, בדיוק האזורים שמצטברים בהם המזהמים", היא מסבירה. לדבריה, שוק הבקבוקים מגוון מאוד: עיצובים טרנדיים, בקבוקים לילדים ולמבוגרים, עם מכסים וקשים בצורות שונות ורבים מהם כוללים חלקים שקשה לנקות כראוי. שם, בתוך אותם חריצים ואזורים צרים, מתמקמים החיידקים והפטריות.
ד"ר חוזימה חמאיסיד"ר חוזימה חמאיסיצילום: פרטי
לדברי המומחים, ללכלוך המצטבר ממש לא משנה מאיזה חומר עשוי הבקבוק: פלסטיק, נירוסטה או זכוכית – כולם יכולים להפוך במהירות בית חם לחיידקים ופטריות. ההבדל העיקרי הוא שבבקבוקי פלסטיק נוצרים בקלות שריטות וסדקים זעירים, המהווים מקום מסתור אידיאלי למיקרובים. בנוסף, ד"ר חמאיסי מזכירה כי באופן כללי בקבוקי מתכת וזכוכית עדיפים מבקבוקי פלסטיק, שכן הפלסטיק הוא חומר כימי שעלול לשחרר מיקרופלסטיק וחומרים נוספים אל המים שאנחנו שותים.

טיפים חשובים לשטיפת הבקבוק

ד"ר חמאיסי מסבירה כי שגרת הניקוי המומלצת דווקא פשוטה מאוד: קרצוף בעזרת ספוג או מברשת בקבוקים, עם מים חמים וסבון, מבפנים ומבחוץ. "אחר כך שוטפים היטב ומניחים לבקבוק להתייבש לגמרי לפני שממלאים שוב. אין לסגור את הבקבוק כשהוא לח. יש להשאיר אותו פתוח עד לייבוש מלא, שכן סגירה בזמן שהוא עדיין לח יוצרת סביבה אידיאלית לצמיחת מזהמים".
3 צפייה בגלריה
בקבוק
בקבוק
מומלץ לקרצף את הבקבוק בעזרת ספוג או מברשת בקבוקים, עם מים חמים וסבון, מבפנים ומבחוץ
(צילום: Shutterstock)
מדי פעם, כשמתחשק ניקוי עמוק יותר, אפשר לתת לבקבוק טיפול יסודי: להכניס למדיח (אם הוא מתאים, כדאי לבדוק לפני), להשתמש בכדור ניקוי לתותבות ללילה שלם או לקרצף עם מים חמימים וחומץ או סודה לשתייה. אלו פתרונות קטנים שיכולים לעשות הבדל גדול.
רוב המומחים נוטים להמליץ על שגרה פשוטה: שטיפה יומיומית עם מים וסבון, ולפחות פעם בשבוע – ניקוי יסודי יותר. אם רחצה כל יום מרגישה לכם כמו משימה מוגזמת, ההמלצה המינימלית היא לפחות פעם בשבועיים, תוך הקפדה על כמה הרגלים קטנים שעושים הבדל, למשל שטיפת הפייה בכל מילוי מחדש.
אבל אם אתם לא מסתפקים במים וממלאים את הבקבוק במשקאות אחרים - כמו שייקי חלבון, משקאות אנרגיה או כל משקה ממותק - כאן כבר אין מקום לדחיינות. המשקאות האלה משאירים סוכרים ושאריות שהחיידקים ממש חוגגים עליהן, ולכן במקרים כאלה חשוב לנקות את הבקבוק כל יום.
3 צפייה בגלריה
מיקרו-פלסטיק
מיקרו-פלסטיק
הפלסטיק הוא חומר כימי שעלול לשחרר מיקרופלסטיק וחומרים נוספים אל המים שאתם שותים
(צילום: Shutterstock)
ד"ר חמאיסי מדגישה כי עם הזמן נוצרת בתוך הבקבוק שכבה דביקה ועדינה שעליה "מתיישבים" מיקרואורגניזמים, וכשהשכבה הזו מתפתחת - שטיפה פשוטה אינה יעילה. לכן, יש להשתמש במים חמים, סבון ומברשת ניקוי מתאימה שמגיעה אל כל החלקים, כולל המכסה והפייה. מבחינת תדירות, לדבריה, ככל שמנקים יותר - טוב יותר.

מים עומדים: עובש, ריח לא נעים

האם מותר להשאיר מים בבקבוק רב-פעמי ללילה? גם כאן אין תשובה אחת ברורה. חלק מהמומחים טוענים שכדאי לרוקן את המים בכל מילוי מחדש, ואחרים מסתפקים בריקון אחת לכמה שעות. בפועל, ככל הנראה לא יקרה כלום אם תשאירו מים בבקבוק עד הבוקר, אבל מומלץ לא לתת להם "להתיישן" יותר מדי, ולרוקן מים עומדים לפחות אחת לכמה ימים.
בכל מקרה, אם אתם מבחינים בעובש, כתמים חריגים או ריח לא נעים – אל תשתו מהבקבוק. אלה סימנים מובהקים להזנחה, ומעידים שהוא זקוק לניקוי יסודי במיוחד. במקרים שבהם גם לאחר ניקוי הריח או הכתמים נשארים, ייתכן שכדאי להיפרד מהבקבוק, להשליך אותו למחזור ולשקול רכישה של בקבוק חדש. בנוסף, מומלץ להימנע ממילוי חוזר של בקבוקי פלסטיק חד-פעמיים: הם עלולים לשחרר כימיקלים למים, ומתמלאים מהר יותר בשריטות זעירות שמושכות חיידקים.
לסיכום, ד"ר חמאיסי מדגישה כי ברוב המקרים מדובר בזיהומים קלים שאינם מסכני חיים. עם זאת, לדבריה, שימוש בבקבוק שאינו נקי עלול לגרום לתסמינים מטרידים ולהשפיע על ההרגשה הכללית. לכן, חשוב להקפיד על היגיינה נכונה ועל ניקוי קבוע של הבקבוק.